Trangia – Stor guide til at vælge den rigtige Trangia

Trangia – Stor guide til at vælge den rigtige Trangia

april 10, 2024 2 Af Mads S

Trangia - Stor guide til køb af den bedste trangia - Find den bedste model

Hvad er en trangia?

Hvorfor købe en trangia?

Indholdsfortegnelse

Hvilken trangia model skal jeg vælge?

Trangia guiden giver dig: 

 • Overblik over de mange forskellige modeller af trangia
 • En gennemgang af de forskellige model numre, som traniga har. 
 • Et overblik over hvilken trangia model der passer til dit behov

Jeg har set mine forældre lave mad på trangia, siden jeg var barn og de tog den med på vores første telttur i Sverige med min familie, som også elsker at være udendørs. Der er kommet nye generationer til siden, men trangiaen har stadig plads i vores oppakning.

Vores trangia er i dag en fast del af vores telt og camping udstyr. 

Hvad finder man i et trangia sæt?

Er der tale om et klassisk trangiasæt, så er der nogle dele som er helt standard. 

 • Et trangia sæt finder du en vindskærm, som er todelt, hvis funktion er at sikre du kan holde gange i brænderen! 
 • Brænderen er hjertet i din trangia og vindskærmen er det som beskytter den. 
 • Der følger 2 gryder med
 • Der er en pande, som både er stegepande og låg til dine gryder. Smart ikk? 
 • En kedel – En kedel er super god at have da man nemt og hurtigt kan koge vand. 
 • En smart tang, som ligner en oplukker. Den er god til at flytte dine gryder, låg eller pande fra varmen. 
 • Til sidst er der en rem, som bruges til at spænde om hele dit trangiasæt når du er færdig. Remmen er med til at gøre transporten nemmere. 
Trangia sæt UL gas sprit

En af klassikerne er model: Trangia 25-4 UL

Når du har pakket remmen om dit tranigasæt fylder sættet ikke mere end en lille cykelhjelm. 

Hvordan vælger jeg den rigtige trangia?

Trangiaen findes i mange lækre modeller, som alle har forskellige og gode engenskaber. Der er dog nogle ting, som du bør vide inden du køber en trangia.

Som udgangspunkt er der 4 ting du bør tage stilling til når du køber en traniga.

Du bør overveje følgende ting inden du køber en trangia: 

 1. Brændertype
 2. Materiale
 3. Størrelse 
 4. Hvilket ekstra udstyr bør jeg købe med?  

1. Brændertype til traniga - Hvilken trangia bør jeg vælge?

Mange kendetegner en trangia som en spritbrænder, men man kan også købe en trangia med gas. Der er altid fordele og ulemper.

Traniga med sprit

Jeg husker tydeligt min til i forsvaret, hvor det var rævesaksen og trangian med sprit, som blev anvendt, men dette var jo også kun til en person. 

Trangiaen med spritbrænder er den mest klassiske, som er lydløs og man kan købe brændsel til den i de fleste supermarkeder og købmænd. Samt brændselen er billigt. Hvilket er en god fordel, når man bevæger sig rundt til fods i landet. 

En ulempe er at dine potter og pander vil sode til og kræve lidt mere rengøring og vedligeholdelse. Du har heller ikke mulighed for at justere på varmen, når du anvender en traniga spritbrænder og det tager en del længere tid at opvarme mad eller vand. 

Trangia med gasbrænder

Vælger du en trangia med gasbrænder, må du grave lidt dybere i lommerne, da disse er dyrere end sprirbrænderen, dog følger der en række fordele med!

En stor fordel ved at vælge en trangia med gasbrænder er at du kan justere varmekilden og du kan opvarme dit vand eller mad en del hurtigere. Desuden vejer en gasflaske en del mindre en en flaske med sprit. Fordi du kan opvarme din mad hurtigere bruger du også mindre gas og derfor er en gasbrænder mere drøj i brug end sprit. 

Skal man finde en ulempe, så er gas dyrere end sprit og alt efter hvor i verden du befinder dig er det ikke sikkert man lige kan finde en gasflaske, som netop passer til din trangia. Er du på jagt efter en traniga med gasbrænder, skal der stå GB i model navnet, som betyder gasbrænder. 

TIP: Vi er 4 i familien og er gået over til gas, dette minsker oppakningen og lettere madlavningen når børnene er sultne. Vi er rigtig glade for vores Trangia 25-5 UL GB og Trangia 27-5 UL GB.

Tip: Køb gerne gryder og pander med nonstick belægning. Det redder dig fra en træls og umulig opvask. 

Multifuel brænder

En af de dyreste løsninger er trangia med multifuel brænder, men den har også en fordel at du kan anvende brændstof, som diesel, rensebenzin, rapsolie, petroleum. Er du en seriøs prepper, så bør den her stå hjemme på hylden. Eller du er måske ikke fan af gas, så kan en multifuel brænder være vejen frem, hvis det er svært at finde sprit i de omgivelser, som turen bære hen. 

Hvilken trangia størrelse bør jeg købe?

Du kan finde en trangia i 3 forskellige størrelser: 

Den mindste er en MINI-trangia og passer perfekt hvis man kun er 1 person. Den har en lille gryde på 0,8L og en 15cm diameter pande. 

Er du mellem 1-2 personer bør du købe en i serie 27.

Det støste trangia-sæt er serie 25, som kommer med stor pande på 22 diameter og 2 gryder på 1,5L og 1,75L. Den passer godt til en familie på 3-4 personer. 

Traniga med Alu eller nonstick?

Skal du køre oldschool så det afsted med en god let solid alu gryde eller pande, men husk ståluldet, for du vil brænde din mad på, på et eller andet tidspunkt. 

Tid er penge og hvis ikke så er tid noget man kan nyde i solen eller i en aktivitet, som ikke indebære opvask. Hvis du vil spare på sæben, kræfterne og lethedens skyld, så investere i en traniga hvor de tilhørende gryder og pander kommer med en nonstick belægning. Kun kogekanden bør være i alu til når du skal koge vand til kaffen.