Bedst i test feltseng og liggeunderlag 2024

Bedst i test feltseng og liggeunderlag 2024

januar 3, 2021 8 Af Mads S
Opdateret 17 Marts 2023

DEN ULTIMATE GUIDE TIL DE BEDSTE feltsenge, LUFTMADRESSER & selvoppustelige liggeunderlag

At få en god nats søvn er nøglen til glad camping! Selvom det er videnskabeligt bevist, at det er tættere på naturen, reducerer det stress og forbedrer din søvn, men en behagelig nats søvn under lærred er ikke en selvfølge, og med så mange campingsenge og madrasmuligheder, hvilket er så den bedste campingseng for dig?

Indholdsfortegnelse

Indeholder reklame

Derfor bør du købe en feltseng, liggeunderlag eller luftmadras

Når naturen kalder og du skal på telttur eller på spejderlejer, så er der en ting, som der ikke skal gåes på kompromis med. At sove ude i naturen kan ikke bare være befriende, men også rigtig sund, da man indånder en masse frisk luft. Faktisk vi de fleste opleve at endda vågne tidligere og helt af sig selv og endda føle sig 100% udhvilet, ved mindre man har været på druk. Dog kan disse forudsætninger af en utopi ikke finde sted hvis man ikke ligger på et godt liggeunderlag, luftmadras eller en god feltseng. Nøglen til en god søvn på telttur eller i det fri er et god underlag og sove på og en dejlig komfortable sovepose som sikre du holder varmen inde. Hvis du ligger dårligt og bliver øm, så kan det hurtigt blive en træls ferie! Og ødelægge en ellers nøje planlagt familie tur på camping.

Glamping eller hotel?

 Vi kaster gerne flere tusinde kroner ud efter et hotel ophold for en overnatning eller 2, men camping skal oftes være billigt. Bare fordi man ikke skal sove i egen seng, så betyder det ikke man behøves at sove dårligt. Ikke nok med at et godt liggeunderlag er lækkert til camping i telt, så kan det jo også bruges som en ekstra madrest hvis man får uventet gæster eller i en anden situation kan være nødsaget til at sove et andet sted. De store luksusmodeller fylder dog en del, så det er ikke dem man lige kommer ned i rygsækken, dog kan man få nogle gode letvægts liggeunderlag fra Therm A Rest, Klymit, Robens, Sea to Summit og High Peak. Hos Telttesten kan du både finde de store dejlige luftmadrasser, letvægts liggeunderlag og nogle gode standard modeller som ligger i den billige ende og er til at betale.

Stor guide over feltsenge til camping - Test af liggeunderlag

Vores prisscanner har fundet de bedste liggeunderlag, feltsenge og luftmadrasser til de bedste priser. Vi tager udgangspunkt i gode tilbud og de bedste produkter fra gode danske webshops.

De mest luksuriøse feltsenge, vi anbefaler. Find dem i bunden af artiklen.

Feltseng og selvoppustelig liggeunderlag guide 2023

Alt i en seng / Readybed

Denne slags seng består generelt af en selvoppustelig eller oppustelig luftmadras med en påsat sovepose. De fleste er specielt designet til camping, som betyder de er nemme at transportere og bære.

Nogle har soveposer, som kan lynes væk fra madressen,  Disse er et populært valg for børn. Alt i en senge kommer med et stigende antal muligheder for voksne i enkelt- og dobbeltkonfigurationer.

Fordele:

 • Alt i en løsning
 • Let at bære og transportere takket være integrerede bæretasker / stropper
 • Masser af sjove børnemotiver til rådighed
 • Mulighed for enkelt eller dobbelt 

Selvoppustelig liggeunderlag

Et selvoppustelig liggeunderlag er i hovedtræk, som en tynd luftmadras med et lag skumpolstring indeni. Når du åbner ventilen, suges der luft ind og måtten pustes straks op, og ofte skal du normalt fylde den op ved at blæse lidt ekstra luft ind i munden eller ved at lukke ventilen, delvis rulle den op igen og derefter åbne ventilen igen.

Selvoppustelige liggeunderlag er et populært valg på grund af deres lille størrelse og lave vægt, hvilket gør dem ideelle til backpackere, festivaler og camping i det fri. Enhver campingforhandler med respekt for sig selv, vil have et godt udvalg af selvoppustelige liggeunderlag. Disse kan erhverves fra få 100kr til omkring 1000kr alt efter hvilket kvalitet og komfort man vil betale for.

Vores anbefalet: Outwell Dreamcatcher dobbel og enkelt liggeunderlag eller Robens Sunstone.

Fordele: 

 • Letvægts
 • Let at bære / pakke
 • Ideel til backpackere, ekspeditioner og camping i det fri
 • Valgmuligheder for ethvert budget
 • Skumlag giver god isolering, især fra de tykkere underlag.
 • Maksimere teltets soveplads, da de generelt er smalle
 • Hurtig at puste uden behov for pumpe

Hvilket liggeunderlag skal jeg vælge?

Hvad er R-værdi?

Når du skal på jagt efter det rigtige liggeunderlag, er der nogle ting du bør kigge på. En af de vigtigste ting at kigge efter er det som kaldes R-værdi. R-Værdi er et udtryk for den isoleringsevne, som liggeunderlaget er målt til. Hvorfor er R-værdien så vigtig? R- Værdien er den som beskytter dig fra den kolde jord. Kulde trænger op nede fra og kan gøre det svært at holde varmen. Faktisk gør de fleste den fejl de køber en almindelig luftmadres som ikke er isoleret, hvilket gør det næsten umuligt at holde varmen under almindelige danske sommerforhold. Så når du er på jagt efter et liggeunderlag, luftmadras eller feltseng, så hold øje med R-værdien. Ofte kan det være en god ide at kombinere 2 elementer som liggeunderlag og feltseng eller luftmadras og feltseng på samme tid. Jo højere R-værdi jo mere isolere den! 

En tommelfingerregel til at vælge det rigtige liggeunderlag er at finde et som har en R-værdi:

Sommer: Op til 2 i R-værdi

Forår og efterår : 2 – 4 i R-værdi

Vinter: 4 – 7 i R-værdi

Ekstreme forhold: 7 – og op! 

Top 3 udvalgte

luftmadres bedste
Therm-A-Rest - NeoAir XTherm MAX Liggeunderlag
Selvoppustelig liggeunderlag klymit_ulstaticv_anglenew_v1-e1513001322545
Klymit V Ultralite SL oppustelig letvægts liggeunderlag
selvoppustelig liggeunderlag thermarest_luxurymap-2020-1
Therm-A-Rest - LuxuryMAP Liggeunderlag

Standard luftmadrasser

Standard luftmadrasser er et meget populært valg, da de tilbyder en fantastisk kombination af komfort og værdi. De er også små og lette at transportere og lette at få fat i. Selvom de ikke er umulige at pumpe op gennem munden, anbefales det bestemt, at en pumpe tages med i din købspris, og de fleste mister luft natten over under brug og vil kræve påfyldning for at bibeholde komforten.

Fordele:

 • Meget billig og let tilgængelig
 • De kan foldes eller rulles samen, hvilket gør dem lette at transportere
 • Letvægts
 • Manglende isolering kan afhjælpes ved hjælp af ekstra lag / tæpper osv.
 • Enkelt, dobbelt, queensize og kingsize muligheder alle tilgængelige

Luftmadrasser med dobbelt højde

Luftmadrasser med dobbelt højde holder dig godt væk fra jorden, så det føles mere som om du kommer i en rigtig seng, og som udgangspunkt kan de være en meget god mulighed for dem med mobilitetsproblemer. Ud over at det ligner og næsten kan føles som en ‘rigtig’ seng, er luftmadrasser med dobbelt højde meget komfortable.

På grund af deres størrelse kan det tage lang tid at pumpe op, så en 12v- eller batteridrevet pumpe skal medregnes i købsomkostningerne, og oppustning med en fodpumpe tager cirka 20 år.

Fordele:

 • Meget behagelig at sove på
 • Ekstra højde gør dem ideelle til dem med mobilitetsproblemer
 • Manglende isolering kan afhjælpes ved hjælp af ekstra lag / tæpper osv.
 • Enkelt, dobbelt, queensize og king size muligheder tilgængelige.

Sammenfoldelige feltsenge

Feltsenge er ofte brugt af militæret tilbyder stor værdi og god komfort, forudsat at du er glad for at sove på ryggen eller ikke kan lide at sprede sig for meget. Strakt lærred er generelt fastgjort til en foldbar aluminiumsramme. For at opsætte placeres typisk to aluminiumsstænger i hver ende og  klikkes i position for at trække lærredet stramt og holder hele rammen stiv.

Denne type af feltsenge er tungere og større end de andre muligheder, som beskrevet hidtil. Heldigvis kommer de fleste feltsenge med opbevarings- / bæreposer, hvilket gør dem til et godt valg for folk, der er hyppigt campere i telt med deres bil da man ikke behøver at bære den. En af de store fordele ved disse feltsenge er, at de ikke tømmes natten over, så når de er stillet op, behøver du ikke bekymre dig mere, og du får mere komfort ud af en feltseng end den gennemsnitlige luftmadras.

Fordele:

 • Der kræves ikke noget med pumper
 • De kan købes billigt
 • Hurtig at sætte op
 • Temmelig robust
 • Den ekstra højde holder ryggen væk fra det kolde gulv
 • Komforten forbedres meget, hvis du bruger et liggeunderlag eller et selvoppustelig liggeunderlag ovenpå.
 • Opbevaringsplads skabt under sengen (fantastisk til opbevaring af rygsække osv.)
 • Normalt enkelt, selvom der er nogle dobbelte muligheder

3 gode bud på en god feltseng

Billig feltseng
Robens - Outpost Feltseng
Feltseng bedst til telt clamping camping
Therm-A-Rest - UltraLite Feltseng
lav feltseng
Robens Settler Bed

Bedchairs anvendt til karpe og størfiskeri

Mens en fiskeseng muligvis ikke er den første ting, der kommer i tankerne, når man tænker på lfeltsenge, har karperfiskere holdt en hemmelighed for os andre, og det er nøglen til en behagelig nattesøvn udendørs. Karpefiskesenge er kendt som bedchairs er designet til at give et behageligt sted at sidde time efter time, og de tjener et dobbelt formål, da de let konverteres fra en stol til en feltseng.

Bedchairs er seriøst behagelige. De fleste har justerbare ben, så de er gode til brug på ujævn jord og er udstyret med en polstret/fjedret base, hvilket gør det let at justere fastheden. For endnu større komfort inkluderer top-end bedchairs tykke hukommelseskumpuder. De er også et fremragende valg for tungere mennesker, og kan købes med ekstra lange og bredde muligheder.

Kompromiset kommer dog med hensyn til deres størrelse og bærbarhed – de er store og ret tunge så overvej dit køb, hvis pladsen er træng. En bedchair er fin hvis du bruger en bil til at komme til og fra campingpladsen, dog skal der være god plads både inde i din bil og i dit telt.

Fordele:

 • Hurtig at sætte op
 • Ideel til brug på ujævn underlag, når benene uafhængigt justeres
 • Polstrede madrasser giver en meget behagelig nats søvn
 • Madrassens ekstra polstring holder dig varm
 • De fleste er meget bredere end en standard-enkeltseng, hvilket gør dem ideelle til dem der kan lide plads
 • De fleste kan let omdannes til stole eller dagsenge, hvilket gør dem meget alsidige
 • Elastiske baser kan ofte tilpasses til din foretrukne fasthed
 • Enkelte og ekstra brede muligheder til rådighed

Hvorfor skal jeg købe en feltseng?

Skal du overnatte i det fri? Og måske har du ikke lyst til at ligge på jorden, sammen med kryb og kravl? Så bør du overveje, at købe en feltseng. Søvn er vigtig for at kroppen kan fungere og derfor bør man prioritere en god nattesøvn ligegyldigt om man er på telttur i naturen eller camping. Komforten er generelt højere når man sover på en feltseng. Kombinere man endda en feltseng og et selvoppusteligt liggeunderlag, så vil du opleve den ultimative komfort, når det kommer til overnatning i det fri! Ved mindre du slæber din dreamzone boxmadras ud i haven.

Ikke nok med at feltsengen hæver dig fra jorden, så undgår du at vågne op uden for dit liggeunderlag. Det er langt nemmere at rulle af liggeunderlaget hvis du sover på jorden. Så har du plads i bilen, så kan du nemt og lækkert nyde en lur i det fri eller 14 dage på en lækker campingplads. Er du mest til camping eller glamping, så bør du overvej at kigge efter en god feltseng. Faktisk kan du med et stort telt og rette feltsenge opnår storts set samme komfort som dem med campingvogn, bare uden af være låst til at køre med den. Flere og flere danskere tager på sheltertur eller sover i egen shelter i haven, og her kan du også nyde godt af en god feltseng, hvis du ikke kan nøjes med et dejligt tykt selvoppusteligt liggeunderlag. Det gode ved en feltseng er at man kan klappe eller pakke den sammen efter brug eller i teltet hvis man skal bruge mere plads. At kunne klappe sin seng sammen er også bekvemt hvis man bor i lejlighed eller er presset på opbevaringen.

En stor fordel ved at sove på en feltseng, er at den er stabil og at spændingen i feltsengen er den sammen, som da du gik i seng, modsat de fleste luftmadresser. De fleste har prøvet at vågne på gulvet eller jorden efter en nat på en utæt luftmadras og det er ikke rart.  

Hvad skal jeg vælge? - Feltseng eller luftmadras

En feltseng er et godt alternativ til liggeunderlag eller luftmadras. Evt en kombi mellem feltseng og liggeunderlag kan få din ikea seng til at føles, som et tilbagefald. 

Et liggeunderlag eller luftmadras er beregnet til at ligge direkte på jorden og der kan ikke tages højde for niveau forskelle eller skarpe genstande. Det gode ved en feltseng er at du slipper for at bekymre dig om ujævn terræn eller skarpe genstande, som kan punktere din luftmadras. 

Feltsengen optimere også pladsen i teltet, da man kan anvende pladsen under feltsengen til opbevaring. 

En luftmadras er en del blødere at ligge på end en feltseng, hvilket nok er det enste minus hvis man kan kalde det det. Er man mere til den bløde side, så kan man ligge et tynd eller tyk selv oppustelig liggeunderlag på sin feltseng og man vil opleve det gode fra begge verdener. 

Luftmadrassen har dog et stort minus. Sover man ude skal man huske at det kræver meget mere energi at opvarme luften i en stor luftmadras, som i næsten umuligt. Det betyder at er der bare en smule koldt i luften, så vil du potentielt komme til at fryse! Dog fylder en luftmadras mindre end en feltseng. Et godt tip er at luftmadrassen er fin til indendørsbrug og feltsengen er god til udendørsbrug, som på camping eller telttur i det fri. 

Derfor bør du ikke anvende en almindelig luftmadras på camping!

3. Gode grunde til at droppe den almindelige luftmadras på camping

Det er klart det nemmeste og billigste, da man ofte har en luftmadras til at ligge, men der er flere grunde til hvorfor du bør investere i en ordentlig luftmadras til camping eller teltturen. 

 1. Luftmadrassen som vi kender det er ofte tung da de ofte er en tung gummiballon beklædt med plys, som gør det ubehagelig at sove på, da der ikke er nogen ventilation og kroppen kan ikke ånde igennem den. 
 2. Den taber luft? Ja hvem har ikke prøvet at skulle puste den op igen midt om natten eller man vågner halvt på gulvet fordi den har tabt pusten. 
 3. Kold og klam. En almindelige luftmadras er som beskrevet ikke åndbar. EN luftmadras er som navnet lyder fyldt med luft. Luften er kold og din krop skal alene varme luften op inden i luftmadrassen før den bliver varm og behagelig at ligge på. Er det bare en smule koldt i vejret kan dette blive en umulig opgave og du må sætte din lid til en god sovepose.  

TIP til pakkelisten!

Husk lappegrej til dit liggeunderlag hvis det er selvoppustliget, luftmadras eller lign, hvis uheldet er ude. De er ofte stærke og punktere sjældent, men det kan ske. 

5 gode tips til anvendelse af en feltseng

 1. Tip: Vaske din seng

De fleste feltsenge kan skilles ad efter brug. Altså at man kan tage selve stoffet af og vaske eller tørre det af, så det ikke bliver surt eller bliver jordslået. Dog kan man bare smide et godt lang på også skåne madrassen fra frugten og snavs. Vedligeholder du din feltmadras øger du levetiden og komforten på sigt. 

2. Tip: Lav en kombination af de bedste verdener!

Som tidligere beskrevet, så kan man med stor fordel kombinere en feltseng med et lækkert liggeunderlag! Du øger komforten betydeligt og ikke mindst isolerings evne, som gør du ikke fryser og opnår en bedre nattesøvn i det fri. Find et liggeunderlag som er mellem 2 – 5cm så er du godt dækket ind. 

3. Tip: Kom et lagen på og øg komforten og holdbarheden på din feltseng. 

Det lyder måske tosset, men et lagen vil øge komforten, da det kan være med til at suge fugt og skåner din feltseng fra det værste skidt. Der er vil heller ikke noget bedre end at smide sig i en ren seng. Det er nemmere at vaske lagenet end at vaske feltsengen, så et lagen er med til at skåne din seng. 

 4. Tip: På med dutten eller måtten?

De fleste der anvender en feltseng sover i telt eller på anden måde hvor feltsengen står på en dug eller en teltbund. De fleste tekst senge er konstrueret med gode fødder, som ikke skader teltbunden, men for en sikkerhedskyld for ikke at presse teltbunden yderligere eller undgå at der kommer hul ved højere længervarende pres, så kan man klippe hul i tennisbolde og komme på fødderne eller klippe små firkanter af et skum liggeunderlag som man kan stille fødderne fra feltsengen på.

5. Tip: Få pulsen op inden sengetid

Som tidligere beskrevet i denne artikel, så kan man øge komforten og forbedre sin nattesøvn ved at være aktiv inden sengetid. ET par sets med engle-hop eller ligende vil få din blodcirkulation til at øge og pumpe varmt blod rundt i kroppen, som vil minimere risikoen mod at fryse. Den øgede cirkulation vil hurtigere varme din sovepose op og holde dig varm under natten. 

Resumé

Valget af feltseng eller luftmadras afhænger i vid udstrækning af dit budget, og hvor meget plads du har og hvor højt komfortniveau der søges. Billige muligheder som standard luftmadrasser / almindelige luftmadrasser er gode til dem med et budget og til korte, sjældne campingture. Mens almindelige campister, trekkere, vandre, backpackere typisk investere et selvoppustelige liggeunderlag af god kvalitet. Er du til glamping og luksus er en feltseng eller bedchair det bedste valg. 

Uanset hvilken mulighed du vælger, kan ekstra polstring og isolering gøre en enorm forskel for din komfort, så overvej at tilføje en hukommelseskummadras til luftmadrassen eller placere dit selvoppustelige liggeunderlag oven på en feltseng for at øge din komfort til det maksimale. 

Vores anbefalet

luftmadres bedste
Therm-A-Rest - NeoAir XTherm MAX Liggeunderlag FRA 2099,-
Feltseng bedst til telt clamping camping
Therm-A-Rest - UltraLite Feltseng KUN 1777,-
selvoppustelig liggeunderlag thermarest_luxurymap-2020-1
Therm-A-Rest - LuxuryMAP Liggeunderlag fra 1519,-