28 tips til overnatning i telt om vinteren!

28 tips til overnatning i telt om vinteren!

februar 20, 2021 1 Af Mads S

28 gode tips til dig som sover i telt om vinteren

Ligesom vandreture i vintermånederne kan vintercamping være en meget tilfredsstillende og behagelig måde at tilbringe tid i ørkenen på. Bortset fra skønheden i frosthvide landskaber og uberørte landskaber, får du normalt at nyde den friske, forfriskende vinterluft helt for dig selv.

Men når dagslys er begrænset, og vejret oftere end ikke kaster frysende vind og sidelæns sne i dit ansigt, kan det være alt for let at undskylde for ikke at komme derude. Hvis du ikke er forberedt eller ikke ved hvad du laver, kan vintercamping let blive en overlevelsesøvelse snarere end nydelse. Så tjek vores vintercampingtip for at gøre dig klar til at omfavne de frosne skove i dit eget vildmarksvinterland.

Smid et LIKE og modtag de bedste tilbud

Klæd dig på til vintercamping

At være varm kan virke som en simpel opgave, men det handler ikke kun om at bære det rigtige tøj. Der er også nogle overraskende og nemme måder, hvorpå du kan undgå at blive kold, som du måske ikke har tænkt på. Læs vores tip om, hvordan du holder dig varm, når du camping, for at minimere chancen for at føle, at du aldrig bliver varm igen. Når det kommer til tøj, er der et par vigtige ting at huske:

Indeholder reklame

28 tips til at sove ude om vinteren

1. Flere lag

Det kan virke som overkill, men at bære flere lag ved ekstremt kolde vejrforhold, holder dig komfortable  og giver dig mulighed for let at justere din temperatur, hvis du bevæger dig meget.

2. Undgå at svede for meget

Selvom det er dejligt at bevæge sig rundt for at holde din kropstemperatur oppe, kan du udøve for meget, så man begynder at sved. Når dit tøj bliver fugtigt, afkøles det hurtigere og øger risikoen for hypertermi. For at hjælpe med dette skal du bære merinobundlag. Merinould er med til at fjerne overflødig fugt fra din hud. Sørg for, at din jakke og bukser har åbninger med lynlås, som du kan åbne, inden du begynder at svede.

3. Beskyt dine øjne

Hvis du er i snevejr, er det meget vigtigt at bruge solbriller eller skibriller for at minimere risikoen for sneblindhed. Skinner solen reflektere dette i seen og det er faktisk rigtig hårdt for øjenene. Selvom der ikke er sne på jorden, er solens stråler ikke at spøge med det. Så tilføj solbriller til din tjekliste til vintercamping.

4. Stop vinden

Temperaturen på termometeret tæller meget lidt, hvis vinden blæser. Og jo hårdere det blæser, jo koldere er chillfaktoren. Så sørg for at dine ydre lag er helt vindtætte uden huller, hvor den frysende brise kan krybe ind.

Brug det rigtige vintercampingudstyr

Selvom noget af dit 3-sæson campingudstyr vil være fint under kolde forhold, fungerer noget af det simpelthen ikke ordentligt eller vil ikke være varmt nok. Når det kommer til varmen i din sovepose, vil det hjælpe med at få en god idé om, hvilken slags temperaturer du sandsynligvis vil sove i, og så kan du arbejde derfra.

5. Brug et stejlt telt

De fleste 3 sæson telte holder sig fint under moderate vinterforhold, men et godt 4 sæson telt vil være meget stærkere i kraftig vind, og de stejle sider af koldt vejr camping telte vil håndtere sne opbygget meget bedre end et 3 sæson telt.

6. Vær varm fra jorden op

En god sovepose vil bare ikke være god nok, hvis du ikke kan holde kulden ude under dig. Dit liggeunderlag skal have en høj R-værdi på 5 eller mere, og hvis det er superkoldt, vil det også hjælpe at placere en skumplade med lukkede celler under den.

7. Brug en sovepose med dun

Dun er den bedste isolation, så længe den forbliver tør. Når du kontrollerer temperaturvurderingen af ​​din vintersovepose, skal du huske at ‘ekstrem rating’ er den laveste temperatur, hvor en voksen kvinde/mand skal holdes i live. Dette adskiller sig fra ‘komfortvurderingen’ og beskytter ikke nødvendigvis mod hypotermi og forfrysninger.

8. Boost din sovepose

Kondens i din sovepose kan blive et problem, især hvis du sover med hovedet inde i tasken. Når den overskydende fugt fra din kropsvarme kommer ind i din sovepose, er der en fare for, at den fryser. For at forhindre dette skal du bruge en damperbarriere med soveposen, for at forhindre fugt i at nå isoleringen af ​​din sovepose. Sørg for at bære fugt transpoterende lag for at minimere fugtophobning på din krop.

9. Brug din campingpude

En velisoleret campingpude hjælper med komfortniveauet om natten, men gør også at sidde på den kolde sne til en meget mindre kold og ubehagelig oplevelse. Sørg for at lægge et skumunderlag eller lign under det for at forhindre puden i at blive våd.

10 Anvend litiumbatterier

Forlænget tid i kulde reducerer batteriets levetid. Vintertiden rummer mange timers mørke og det kan det være ubelejligt at miste lyset fra din lommelygte. Lithium-batterier håndterer lave temperaturer meget bedre end alkaliske batterier. Det er altid fornuftigt at medbringe rekstra batterier og ekstra lygte.

Vinterlejr og varme drikke

Madlavning, spisning og drikke, når du er på telttur om vinteren

Madlavning på telttur kan være lidt anderledes i frysende temperaturer. Komfurer og deres brændstof fungerer anderledes, og du bliver nødt til at øge dit kalorieindtag. Så sørg for at have noget godt mad til backpacking klar.

11. Spis som et svin

Fødevarer med højt kalorieindhold og højt fedtindhold er afgørende for at hjælpe dig med at holde dig varm og til at erstatte de ekstra kalorier, du forbrænder under de kolde forhold. Spis regelmæssigt og gå i seng med en fuld mave.

12. Du skal ikke bekymre dig om, at frisk mad bliver dårlig

Du kan nyde fersk kød og ost hele dagen, hvis du vil! De kolde temperaturer holder letfordærvelige fødevarer friske, så længe det ville kunne være i dit køleskab derhjemme.

13. Medbring et back up komfur

Selvom du har den mest pålidelige campingkomfur i verden, kan frysetemperaturer let medføre, at komfuret ikke fungerer korrekt eller fungerer dårligt. Medbring et backup komfur, bare i tilfælde af det første fejler. 

14. Vælg det rigtige brændsel

Brændstof brænder meget hurtigere i kulden, så tag det i betragtning, når du pakker. Du bliver også nødt til at overveje, hvilken type brændstof du medbringer. Flydende brændstof  brænder godt ved temperaturer under nul, hvor beholdergas kan mislykkes.

15. Kog altid dit vand

For at sikre, at det vand, du samler op er sikkert at drikke, skal du koge det. Vandfiltre fejler ofte under kolde forhold, og kemisk rensning tager meget længere tid at arbejde i kulde.

16. Begrav dit vand, så det ikke fryser

Når du har kogt dit vand eller smeltet sneen, kan du forhindre det i at fryse igen ved at begrave det i sneen. Hvis flasken er i konstant brug, så vend flasken på hovedet, da den fryser ovenfra og ned.

17. Spis ikke sne ( og slet ikke gul sne)

Det tager en hel mængde energi at omdanne frysende sne til væske, der slukker din tørst. Anvend i stedet energien til at samle og smelte sneen i stedet.

Personlig hygiejne på vinter telttur!

Telthygiejne kan blive lidt mere vanskelig i kulden. Brug merino-sokker og -termaler for at reducere kropslugt og vedtag den mægtige vådserviet! (Hold den frostfri) Det er dog dit toiletbesøg der er det mest problematiske.

18.Tis i en flaske hvis du kan

Hvis det faktisk lykkes dig at blive varm om natten, er det sidste, du vil gøre, at komme ud af teltet for at tisse. Hav en MEGET godt mærket flaske klar til når naturen kalder om natten. For damerne vil en FUD (kvindelig urinanordning) gøre dette muligt.

19. Kom dit toiletpapir i en pose

Igen kan det ligesom du har løst problemet at begrave dit toiletpapir i sneen, men sneen smelter på et eller andet tidspunkt, så tag dit papir. Eller pak det ind i rent papir og brænd det, hvis du har ild.

20. Brug solcreme

I teorien vil der være meget lidt hud udsat for elementerne, men det betyder ikke, at solen ikke brænder din næse og kinder, hvis de ikke er beskyttet. Du har ikke brug for belastninger, så pak et en smule solcreme med for at skåne dit ansigt.

21. Dæk udsat hud med vaseline

Det er ikke kun solen, der angriber din hud. Kulde og vind gør alt, hvad den kan, for at beskadige ethvert stykke udsat hud, så dæk den med et tyndt lag vaselin for ekstra beskyttelse.

Omkring teltpladsen

At oprette en god teltplads gør ikke kun din tid ude i kulden meget mere behagelig, men det giver dig også ting at gøre, der betyder at du ikke bare sidder og bliver kold.

22. Tag ilden i brug

Hvis det overhovedet er muligt, skal du starte et godt bål. Ikke kun vil det give varme, men det vil styrke moral som intet andet, og at holde det i gang vil give et godt fokus for dagen. Du kan også spare på brændstof ved at smelte sne på det til at drikke.

23. Tramp sneen ned, før du slår teltet op

At gøre dette sikrer, at der ikke er tynde pletter af sne, der smelter sammen med din kropsvarme, hvilket skaber huller og fald, der vil være ubehagelige at sove på.

24. Grav/byg et vindfang ved teltets indgang

Dette giver dig god plads til at sidde og tage dine støvler og udendørs udstyr af, inden du kommer ind i dit telt. Det giver også et godt sted at opbevare udstyr, som du ikke vil have i dit telt.

25. Luft ud i dit telt

Uanset hvor koldt det er, er det vigtigt, at du åbner et par åbninger i dit telt. Dette vil i høj grad hjælpe med at reducere kondensdannelse, som derefter kan fryse på indersiden af ​​dit telt.

26. Sov med dine støvler

Hvis du har støvle sokker, så tag dem ud af støvlerne og læg dem i bunden af ​​din sovepose. Hvis du bare har almindelige vandrestøvler, skal du lægge dem i en vandtæt taske og gøre det samme.

27. Hold dine batterier og elektroniske enheder varme

Hvis du har en lille lomme inde i din sovepose, skal du lægge dem der natten over og opbevare dem i din brystjakkelomme i løbet af dagen. At holde batterier og enheder varme hjælper med at forlænge deres levetid.

28. Skab dit eget lejerkøkken

Hvis du har til hensigt at tilbringe et par dage ét sted, skal du skabe et mere behageligt sted at lave mad ved at grave skyttegrave og sæder i sneen.

Nøglen til at nyde teltturen er at skabe det komfortabelt og forblive varm, uanset hvad du laver. Så hvis du kun implementerer et af disse tip på din næste (eller første)vinter telt tur, så hold dig varm, hvad du end gør!