Den store soveposeguide 2024 – Alt om soveposer

Den store soveposeguide 2024 – Alt om soveposer

marts 28, 2021 1 Af Mads S

Forskellige typer soveposer til dine campingeventyr

Dagene med den enkle almindelige billige rektangulære sovepose med en lynlås ned ad siden og ikke meget andet er slut. Selvom disse soveposer stadig eksisterer, har disse trofaste klassiske soveposer fået konkurrence af nye og mere specifikke soveposer. Alle soveposer er til for at give dig en behagelig søvn under de fleste forhold og komfort for vildmarkens sovende. Det er vigtigt, at du vælger den rigtige sovepose, der passer til temperaturen, personen, årstiden og placeringen.

Så hvis du leder efter en ny sovepose, men ikke helt ved, hvor du skal begynde, kan du her finde en guide. Du kan læse om fordele ved de forskellige typer af soveposer. Bliv klogere på hvilken sovepose, som vil være bedst til netop dig og hvilken isolerings type der er det bedste valg. 

Indeholder reklame

Artiklen indeholder følgende overskrifter

Forskellige typer af soveposer

Oversigt over typer af soveposer

Rektangulær sovepose

Tøndeformet sovepose

Mummy sovepose

Dobbelt sovepose

Quilt

Sovepose temperaturvurdering

Typer af soveposer baseret på temperatur

Typer af isolering af soveposer

Sovepose med dun isolering

Sovepose med syntetisk isolering

Soveposeform

Smid et LIKE og se de bedste tilbud på FACEBOOK

Rektangulær sovepose - Den almindelige billig sovepose

Dette er den mest traditionelle type sovepose og ideel til dem, der kan lide masser af plads, når de sover. Den rektangulære form betyder, at der er masser af plads til at kaste og dreje, hvilket giver mere komfort til natteslyngere end koniske soveposer. Den ekstra plads betyder, at rektangulære soveposer ikke er kendt for deres isolerende egenskaber, og de har normalt ikke en hætte til at holde på den varme luft.

Fordele:

Bedst egnet til: Bilcamping og indendørs

Masser af fodplads

Lynlås kompatibel med andre soveposer

Kan åbne ud fladt til brug som et quilt

Billig sovepose

Tøndeformet sovepose

For dem der leder efter komforten og pladsen til en rektangulær sovepose uden at gå på kompromis med så meget på varmen, er tøndeformede soveposer den bedste løsning. De har et tilspidset skulderområde og fodkasse for at mindske noget af den døde luft som i rektangulære soveposer og kommer undertiden til med en hætte for yderligere at maksimere de isolerende egenskaber.

Fordele:

Bedst egnet til: Bilcamping og backpacking

Ønskelige funktioner:

Hætte

Konisk fodkasse

Koniske skuldre

 Ulempe: Koldere temperaturvurdering end rektangulære poser

Mummy sovepose - Mumie sovepose

Disse er designet til at holde dig varm under koldere forhold. Deres form er kontureret til kroppen med en meget tilspidset fodkasse og benområde. Der er mere bredde gennem hofter og skuldre, og yderligere tilspidset over skuldrene for at slutte sig til en monteret hætte, der kan strammes med en træknor.

Mummy-soveposer udmærker sig ved at holde dig varm og hyggelig og er normalt meget lettere at bære end rektangulære og tøndeformede soveposer. Deres tilspidsede form betyder, at der er mindre plads til at dreje og vride sig, og som følge heraf kan det være mindre behageligt for nogle mennesker.

Fordele:

Bedst egnet til: Backpacking og camping

Ønskelige funktioner:

Letvægts

God varme / vægtforhold

Hætte med snor

Lille pakningsstørrelse

Trækrør, der løber i længden af ​​lynlåsen

.

Dobbelt sovepose

Dobbelt soveposer (eller to personers soveposer) er designet til komfortabelt at passe to voksne indeni. Hvis du elsker at putte med din partner om natten eller finder en enkelt sovepose begrænsende, er dobbelt soveposer ideelle. Man kan opnå en god varme ved den kombinerede kropsvarme fra to personer i en sovepose, men varmen siver dog ofte ud på grund af den løse pasform, som de dobbelte soveposer har.  Hvis isolering er nøglen, skal du vælge en sovepose med en god hætte.

Nogle dobbelte soveposer kan  laves om til to enkelt soveposer, hvilket gør dem meget mere alsidige til de lejligheder, hvor du sover alene.

Fordele:

Bedst egnet til: Bilcamping og romantiske udflugter!

Ønskelige funktioner:

To lynlåse

Hætte

Kan lynes sammen i to enkelt soveposer

Quilt

Ulempe:

Der er visse lejligheder, når man sover udendørs, når en sovepose ikke er den bedste løsning til at holde dig varm om natten:

En dobbelt sovepose kan være for tung til at bære

Du sover muligvis i en hængekøje, hvor isolering gennem posens underside går tabt på grund af kompression

Det kan være for varmt til at have brug for en dobbelt sovepose.

På disse tidspunkter er det meget attraktivt at vælge et quilt i stedet for en dobbelt sovepose.

Hvad er en Quilt? ( Quilt er et slags tæppe).

Dyner og Quilt

Dyner bliver hurtigt meget populære i backpackingverdenen, og så længe du har et godt liggeunderlag , der isolerer dig nedenfra, giver en god dyne ofte lige så meget varme som andre typer soveposer.

Camping quilt

Fordele:

Bedst egnet til: Letvægts backpacking, sommercamping og hængekøje camping

Ønskelige funktioner:

Letvægts

Kan pakkes meget

God varme / vægtforhold

Klips til fastgørelse omkring en soveunderlag

Sovepose temperaturvurdering

Nu hvor du ved, hvilke typer af soveposer som findes, kan du  nemt finde den sovepose der passer bedst til dine behov. Det vigtigt at forstå, hvordan soveposens temperaturvurdering fungerer. Der har ikke nogen mening med at bære den ekstra vægt af en 3-sæson sovepose, hvis du backpacker i varme sommerforhold. Så vælg den rigtige sovepose til din aktivitet med en temperaturvurdering, der passer til.

For det første er det dog nøglen til at forstå de forskellige måder, hvorpå soveposetemperaturen vurderes. Der er en enorm forskel mellem komfortvurderingen og den ekstreme rating. Hvis du kun vil overleve, skal du bruge den ekstreme rating. Hvis det faktisk er mere din behovet at få lidt søvn i relativ komfort, så se altid på komfortvurderingen.

Komfortvurdering/ amerikansk

Temperaturen, hvor en voksen person/kvinde kan forvente at sove komfortabelt.

Limit rating – temperaturen, hvor en voksen person/mand kan forvente at sove komfortabelt.

Ekstrem vurdering – den laveste temperatur, hvor soveposen holder en voksen kvinde i live. Det er en temperatur, der også udgør en betydelig risiko for hypotermi og forfrysninger.

De fleste soveposer er mærket med en ‘grænse’ temperaturvurdering, hvilket gør dem passende behagelige for mænd. Kvinder sover generelt lidt koldere end mænd, bliver de nødt til at kigge efter højere grænseværdier for at opnå højere komfortvurdering.

Typer af soveposer baseret på temperatur

For at hjælpe dig med at indsnævre din søgning efter den perfekte sovepose endnu mere, er de fleste typer soveposer under en af ​​disse tre titler:

Type sovepose Lav temp. Grænse (ºC) Høj temp. Grænse (ºC)

Sommer:  1.6ºC Over 1.6ºC

3 sæson :-12ºC 1.6ºC

Vinter:  Under -12ºC -12ºC

Typer af isolering af soveposer

Den sidste ting at overveje, når man ser på alle de forskellige typer soveposer, er deres isolering. Dine vigtigste muligheder er simpelthen nede og syntetiske.

Sovepose med dun-isolering

Dun isolering er som udgangspunkt det bedste valg for lette backpackere og bjergbestigere på grund af dets fremragende forhold mellem varme og vægt. Imidlertid er dunens isolerende egenskaber stærkt begrænsede, når det bliver vådt. Og når det er vådt, kan det tage lang tid at tørre!

I de senere år har der været store fremskridt i udviklingen af ​​vandafvisende dun fra virksomheder som Down Tek. Så hvis du er på udkig efter den eftertragtede varme og lave vægt, der tilbydes af dunposer, men hyppige våde eller snedækkede omgivelser, er Down Tek måske bare løsningen.

Fordele:

Letvægts

Komprimerbar

Langvarig

Ulemper

Ikke så varm, når den er våd

Dyrt

RDS-logo

En anden overvejelse, når man køber dun sovepose, er, om selve dunen er ansvarligt indkøbt eller ej. Hold øje med virksomheder, hvis dun indhold er RDS (Responsible Dun Standard) certificeret.

Sovepose med syntetisk isolering

Den anden hovedtype isolering til soveposer er syntetisk. Normalt lavet af polyester eller en variant som fungerer syntetisk isolering stort set på samme måde som dun, men er tungere og mindre komprimerbar. Dette gør det mindre attraktivt for dem, der prøver at holde deres oppakning så små og let som muligt, men det formår at opretholde sin isolering, når det er vådt – et stort plus for nogle campister, backpackere og bjergbestigere.

Fordele:

Tørrer hurtigt

Fungerer godt, når det er vådt

Mere overkommelig end dun

Ulemper:

Ikke så komprimerbar som dun

Tung